Във всяка община дължината на бюлетината ще бъде различна. Предвидили

...
 
Във всяка община дължината на бюлетината ще бъде различна. Предвидили
Коментари Харесай

Росица Матева: Във всяка община дължината на бюлетината ще бъде различна

 

„ Във всяка община дължината на бюлетината ще бъде друга. Предвидили сме настрана определяне на резултата в секциите, където има хибридно гласоподаване – с хартиени бюлетини и с машини. ” Това съобщи представителят на Централната изборна комисия Росица Матева в ефира на NOVA.

“Секционните изборни комисии няма да сумират нито едно число както от хартиените бюлетини, по този начин и от машинните бюлетини. Това ще става в изчислителните пунктове. Избирателят би трябвало да знае за кого ще гласоподава, когато е в секционната изборна комисия и да каже по какъв начин ще гласоподава – електронно или с хартия ”

Във всяка община

Матева даде образец за вота от 2 април, когато в СИК настрана установяваха единствено преференциите, а резултатите от партии и обединения се сумираха от комисиите. Сега и тези цифри няма да се сумират от секционните комисии, с цел да не се позволяват неточности.

Членовете на СИК да не бързат, а деликатно да попълнят числата в протоколите

“Във всяка община дължината на бюлетината ще бъде друга. Най-къси ще бъдат бюлетините за кметове на кметства, според от броя на претендентите ”, добави Матева.

Както Safenews писа, Централната изборна комисия ще ревизира всички претенденти за локалните избори. За задачата ЦИК ще работи с ГРАО и Министерство на вътрешните работи. Това стана ясно от думите на ръководителя на комисията Росица Матева. Проверките ще открият дали претендентите дават отговор на изискванията да бъдат избирани.

Стана ясно, че общо бюлетините ще са 3606 типа и те към този момент са напечатани. 265 типа са за общински съветници, също толкоз за кметове за общини, 35 типа бюлетини за кмет на регион и 3041 за кметове на кметства.

Издадена е и публичната поръчка за доставка на хартиените бюлетини. Тя е на планирана стойност малко над 9 млн. лева

 

Още вести четет в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР